Belangrijk om te weten

Reizen naar het buitenland voor een stage kan heel spannend zijn. Je kijkt uit naar een mooie en leerzame ervaring maar je wilt tegelijkertijd ook goed voorbereid zijn. Daarom hebben wij hieronder een aantal handige weetjes voor jou opgesomd om rekening mee te houden. Heb je na het lezen nog een vraag? Stel deze gerust aan Intercambios. Wij beantwoorden jouw vraag en nemen deze ook op in de FAQ.

Airport tax

De student dient rekening te houden dat bij aankomst in Kaapverdië een tax op de luchthaven dient te worden betaald. Dit is een bedrag van € 31. De student wordt aanbevolen om het bedrag gepast te betalen. Wisselgeld ontvangen bij het betreffende loket is in de regel niet mogelijk.

Betalen in Kaapverdië

Er kan bij iedere pinautomaat geld worden opgenomen en op de meeste plekken met een NL-pinpas worden betaald, wel moet deze pinpas op wereld betalingen gezet worden. Het betalen met de pinpas in winkels en restaurants is niet overal mogelijk. De regel is dat er met contant geld wordt betaald.

In Kaapverdië betaal je met de Escudo (CVE). De wisselkoers is ongeveer 1 op 110. Op veel plekken, vooral de toeristische eilanden, worden Euro’s ook geaccepteerd. Wel moet je rekeninghouden dat je dan voor elke Euro in beginsel slechts 100 CVE krijgt.

Internet en bellen

Wifi is in Kaapverdië niet standaard en de keus is beperkt. Het huren van een modem is wel mogelijk en de kosten per appartement zijn gemiddeld € 70 per maand. Het maken van een hotspot via de mobiele telefoon is soms een beter alternatief. De kosten voor roaming zijn in Kaapverdië heel hoog. Wij raden studenten aan om bij aankomst een losse simkaart aan te schaffen bij een van de lokale aanbieders, CV Movel of Unitel. CV Movel is een overheidsbedrijf en Unitel is een privaat bedrijf.

In Kaapverdië werken de abonnementen iets anders dan in Nederland. In beginsel werken alle aanbieder via een prepaid systeem. Echter, met het tegoed kan er een pakket worden gekocht (week/maand) met een vast aantal MB’s. Als het aantal MB’s op is kan er via een sms weer een nieuw pakket worden gekocht. Voorwaarde is dat er voldoende tegoed is voor de aanschaf van het pakket. Nieuw tegoed kan online worden aangeschaft of via één van de lokale verkooppunten. Het is aan te raden dat de studenten die samen reizen of stagelopen om bij aankomst zoveel mogelijk bij dezelfde aanbieder hun simkaarten aanschaffen. Het voordeel hiervan is dat het bellen binnen één aanbieder gratis of in ieder geval goedkoper is.

Levensonderhoud op Kaapverdië

Een van de leukste dingen in het buitenland is naar de supermarkt gaan. Het biedt ideale omstandigheden om nieuwe producten te ontdekken. Wat de studenten zal opvallen is dat sommige dingen anders dan in Nederland zijn.
De prijzen in de supermarkten zijn vaak wat duurder dan in Nederland. Veel producten moeten per vliegtuig of boot worden geïmporteerd. De kosten van het transport lopen zo hoger op waardoor de prijs van het product ook duurder wordt! Daarnaast moeten er ook nog invoerrechten worden betaald. Studenten moeten daarom rekening houden met de hogere prijzen. In Kaapverdië kan het voor de studenten dan ook handig zijn om gebruik maken van de “dagmenu’s” oftewel de “prato do dia” die vele restaurants aanbieden. Er kan dan tegen een vaste prijs een maaltijd worden genoten, waarbij er kan worden gekozen uit een vis-, vlees- of vegetarisch gerecht. Een dagmenu varieert tussen de € 3 à € 5 per maaltijd. Brood is vrijwel dezelfde prijs als in Nederland.
Voor vertrek ontvangen studenten een inpaklijst met tips waarin beleg, koffie en thee het advies is zoveel mogelijk mee te nemen. Maar ook andere dagelijkse producten zullen op deze lijst staan.

Medicijnen en supplementen

De studenten worden aangeraden om een aantal basis medicamenten mee te nemen. Naast eventueel voorgeschreven medicijnen is het aan te raden om paracetamol, diarreeremmers en ORS mee te nemen. Maar ook voedingssupplementen zoals vitamines. Een klein ehbo-kit kan ook altijd handig zijn.

Ov-vergoeding buitenland

De meeste studenten denken er misschien niet direct over na, maar ze hebben niets aan hun studentenreisproduct wanneer ze tijdelijk in het buitenland verblijven. Het is dan mogelijk om een maandelijkse ov-vergoeding aan te vragen. Wij informeren studenten welke acties ze moeten ondernemen om deze vergoeding aan te kunnen vragen.

Reizen naar Kaapverdië

Het reizen naar Kaapverdië is relatief laagdrempelig door de vele mogelijkheden. Er gaan dagelijks vluchten naar de eilanden vanaf Amsterdam, Eindhoven en of Brussel. Tickets zijn momenteel te boeken bij TUIFLY, Tap air Portugal (TAP) of Royal Air Maroc.

Stagevergoeding in Kaapverdië

Over het algemeen wordt er geen stagevergoeding betaald. Wel is het soms mogelijk om maaltijden te krijgen. Dit hangt af van het bedrijf waar de student stage zal gaan lopen.

Taal, cultuur, normen en waarden

Het is aan te bevelen dat de studenten voor hun vertrek zich verdiepen in het land, het cultuur en de taal. Door de heer Agostinho Santos, docent aan de Volksunitiversiteit Rotterdam, wordt er in overleg met studenten een op maat masterclass georganiseerd. Deze is niet verplicht maar adviseren we wel van harte. Tijdens de Masterclass wordt er ingegaan op de Kaapverdiaanse taal, cultuur, normen en waarden. De kosten voor 2 uur is € 15 per student. Er is ook de mogelijkheid om een taalcursus af te nemen of leermateriaal om op eigen gelegenheid de taal te leren. Kosten hiervan zijn in overleg met de heer Agostinho Santos.

Vaccinaties

Voordat de studenten richting Kaapverdië kunnen vertrekken, ziet Intercambios erop toe dat ze op de hoogte zijn van de benodigde vaccinaties. De vaccinaties voor Kaapverdië zijn niet verplicht en het is daarom de verantwoordelijkheid van de studenten om deze wel of niet te halen. Gelet op het niveau van de medische zorg op Kaapverdië adviseert Intercambios de studenten wel met klem om deze wel te halen.

Veiligheid

Kaapverdië is in de regel veilig om naartoe te gaan. Vanuit de Nederlandse overheid worden wel wat veiligheidsrisico’s onder de aandacht gebracht en voorzorgsmaatregelen voorgeschreven. Een deel van de voorzorgsmaatregelen is nogal overtrokken en geldt zeker niet voor de meeste locaties. Intercambios adviseert de studenten om vooral het gezond verstand te gebruiken en vooral niet de situaties op te zoeken waarvan je weet dat je die ook in Nederland zou moeten vermijden. Bekijk het meest actuele reisadvies van via de website van de Rijksoverheid, maar lees ook de experiences van de studenten die reeds een stage in Kaapverdië hebben gelopen via Intercambios.

Verzekeringen

Voor het stagelopen in het buitenland is het belangrijk dat de juiste verzekeringen worden afgesloten. De studenten dienen te beschikken over een zorgverzekering, reisverzekering en WA-verzekering. Bij veel reisverzekeringen mag een verblijf in het buitenland niet meer dan 90 aaneengesloten dagen zijn. Aangezien stages in de regel langer dan 90 dagen duren, dienen de studenten die stage gaan lopen in het buitenland een reisverzekering af te sluiten die het gehele verblijf geldig zal zijn. Let daarbij ook goed om de juiste dekking van de verzekering.

Visum

Voor een toeristenverblijf is geen visum in Kaapverdië nodig. Studenten die komen stagelopen hebben wel een visum nodig. Intercambios ondersteunt de studenten zodat zij voor vertrek met de juiste papieren een visum van max. 90 dagen kunnen bemachtigen. Het visum kost € 45 en dient dient persoonlijk te worden opgehaald bij het consulaat van Kaapverdië te Rotterdam.

Het visum wordt in het paspoort geplaatst. Het paspoort moet nog minstens 6 maanden geldig zijn op het moment van vertrek terug naar Nederland, dit is een vereiste bij het aanvragen van een visum.

In Kaapverdië kan twee weken voor het verstrijken van het visum van 90 dagen, indien nodig, een verlenging worden aangevraagd. Ook deze aanvraag kan met behulp van Intercambios worden ingediend. De verlenging is voor een periode van 90 dagen. Wanneer een visum niet wordt verlengd wordt er een boete van € 150 geriskeerd bij vertrek uit Kaapverdië.

Verblijf in Kaapverdië

Stagelopen in Kaapverdië betekent uiteraard ook tijdelijk wonen in Kaapverdië.
Intercambios heeft contacten/afspraken met goede en veilige locaties waar de studenten op eigen kosten kunnen verblijven. De appartementen zijn volledige gemeubileerd in een veilige omgeving. Intercambios zorgt ervoor dat er huisvesting beschikbaar is voordat de studenten richting Kaapverdië vertrekken.

Water uit de kraan

Water uit de kraan wordt door de locals over het algemeen gedronken. Studenten worden echter aangeraden om flessen water te kopen. Het water kan prima worden gebruikt om te koken of om te douchen enz.

Open chat
1
Hulp of informatie nodig?
Scan de code
Hi! Dit is Intercambios. Hoe kunnen wij jou helpen?